HIMOC. Cap. 7


Programa emés el dia 6 de Desembre de 2009. El programa d´aquesta quinzena el dediquem a parlar de les colònies fabrils als Països Catalans. Aquests autèntics camps de concentració laboral són ensenyats ara com a representatius del procés industrialitzador de la burguesía catalana. En realitat no eren més que concentració laboral en un lloc concret per aprofitar les avantatges de control social i d´abastiment energètic que proporcionava el rerepaís.

Anuncis
 1. #1 by andres on febrer 1, 2010 - 4:09 pm

  hola soy andres de radio malva , de valencia
  un saludo , y ME GUSTA MUCHO VUESTRO TRABAJO

 2. #2 by Jordi on febrer 25, 2014 - 10:30 am

  Us penseu que avui en dia no vivim en un inmens “camp de concentració” com li dieu vosaltres? Ciutats dormitori, i industria controlada per les grans cadenes i les multinacionals; Almenys, a les colònies tèxtils hi havia una vida social i es promovia aquesta, les persones es coneixien, els ingressos i guanys es quedaven a la nostra terra (no se n´anaven fora com ara) i potser si que havia explotació, però es que no n´hi ha ara en totes les empreses? Almenys abans coneixies el teu “patró”, ara ni això… No ets més que un numero. Aneu molt equivocats en crtiticar aquest tipus d´empresa que és la que va fer que avui siguem el que sóm gràcies a elles.

  • #3 by espaialliberat on Juny 18, 2014 - 6:59 pm

   Bona tarda company Jordi,
   La teva visió idealitzada de les colònies fabrils només respon a un intent d’evasió respecte de la degradació actual de les condicions en la venda de la seva força de treball que pateixen els treballadors. En comptes de voler entendre els motius que na portat a aquesta degradació i augment generalitzat de l’explotació capitalista ens dediquem a mirar i embellir el passat en una actitud típicament petit-burgesa, semblant als utòpics del segle XIX. Com diria la meva àvia “la mona aunque se vista de seda mona se queda”. El capitalisme ha estat i és un sistema basat en les desigualtats de classe i no cal afegir-li més adjectius dels que no ha tingut mai més enllà del grandiòss desenvolupament de les forçes productives respecte de modes de producció anteriors. El que no es pot obviar és l’enorme cost humà i ecològic que aixó ha comportat i comporta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: