HIMOC.27-06-2010

Programa emés el 27 de Juny de 2010.

Seguim amb la Segona República. Fem una anàl.lisi política de les forçes obreres en el context de la proclamació de la República. El BOC com a primera expressió marxista als Països Catalans.

Personalitats significatives, comencem a parlar de les causes de la Guerra Civil.

Biografia crítica de l’Andreu Nin.

Anuncis
 1. #1 by Al on Agost 6, 2010 - 5:47 pm

  Al marge d’altres consideracions polítiques sobre el programa en qüestió, cal dir que a nivell hitoriogràfic hi ha una sèrie de dades totalment errònies. Si es preten fer un anàlisi polític minimament seriòs, caldria primer estudiar una mica de que estem parlant. Alguns exemples:

  1.-L’ Esquerra Comunista (ICE) mai no va formar part del BOC, que era la branca dissident del PCE a Catalunya i les Illes. Va ser amb la fussió del BOC i la ICE que es va constituïr el POUM.

  2.- Sobre el debat envers el socialisme en un sol païs (debat que va quedar resolt definitivament amb l’expulsió del PCUS de tota línia dissident i, posteriorment amb el procesos de Moscou), es comenten un nombre important d’inexactituts. En primer lloc, aquest debat es previ als anys 30, es va produïr a partir dels anys 25 i 26. Bukharin, qui va aliar-se amb Stalin en un primer moment, va esser purgat poc desprès a l’època de la col.lectivització forçosa. Kamenev o Radek van començar formant un triunvirat amb Stalin. Si bé van treballar amb Trotsky durant poc més d’un any enfront la fracció “majoritària”, van tornar a l’oficialisme poc desprès, per acabar executats uns anys desprès. Pel que fa a Nin, la seva ruptura amb Trostky data ja de l’any 35, i no prèviament com es diu en el programa en relació al debat sobre la revolució permanent. De fet Nin i la ICE podria considerar-se el grup trotsquista a l’Estat espanyol (veure revista Comunismo), fins la formació del POUM.

  3.- Les milicies de la CNT-FAI, POUM, UGT, PSUC,… van ser les que van aturar el cop d’estat al juliol del 36, no pas en exercit regular republicà que, de fet, no existia políticament. Potser cal una mica més d’humilitat a l’hora de parlar del paper de les milícies anti-feixistes.

  4.- Respecte de la integració del POUM al PSOE, em sembla que es fan comentaris d’una lleugeresa aclaparadora. Des d’aquest punt de vista, si veiem els ex-comunistes que van acabar a les files del PSOE (Mujica, Solé Turà, Montilla,…) o inclús a les del PP (Josep Piqué, Pilar del Castillo. Per cert, un dels primers secretaris grals. del PCE, Oscar Perez Solís, va acabar a les files de Falange Española de las Jons), podriem arribar a conslussions esquizofrèniques. La integració a nivell individual d’alguns ex-poumistes a la socialdemocràcia no es produeix fins a finals del anys 50. Per cet, moltes guerrilles d’inspiració anarquista que van operar a Lleó i Catalunya a partir de l’any 40 tenien membres del POUM. Per altra banda, efectivament Maurin va acabar com a company de viatge de la CIA.

  5.- Per cert, parlar del PCE dels inicis com a estalinista, en l’època que Gorkin, Bullejos o Andrade van esser uns dels fundadors és una begenada. Centenars de dirigents comunistes d’aquella època van tenir un passat cenetista i/o socialista, cosa normal doncs el PCE no és funda fins l’any 21. Joan Comorera fou dirigent de la USC, durant molts anys organització satèlit de l’Esquerra Republicana.

  6.- Lo de la Fundació Andreu Nin sota l’òrbita del PSOE és ja massa. Si haguessis dit influenciada per militants de RG o En Lluita encara…

  7- L’entrada d’en Nin a la Conselleria de Justícia va esser aprovada en el comité central del POUM, que abans havia acceptat l’acord del Front Popular Si us plau, citeu quins dirigents del POUM van manifestar que Nin ho va fer a titol individual.

  8.- Lo de que Nin va donar suport als aliats durant la I Guerra Mundial és ahistòric i prou pueril. De fet l’any 17 ja és secretari general de la CNT. Però és que inclús el PSOE tenia, encara que fos formalment, una posició de neutralitat per la seva pertenença a la Unió de Partits Socialistes per l’Acció Internacional, a mitg camí entre la IS i la Komintern.

  9.- El PCE es crea l’any 21, impulsat pel PCOE. Lo de la JSU que citeu no existirà fins l’any 36, amb la fussió de les branques juvenils del PCE i del PSOE. Respecte l’anti-bolxevisme de Nin, em sembla que no teniu ni idea ni dels temps ni les dates. L’any 21 marxa com a delegat al III Congrès de la Komintern i participa a la fundació de la Internacional Sindial Roja, amb lo que queda bastant clar la seva visió internacional de la lluita de classes, i és queda a la URSS fins l’any 30. Sobre el bolchevisme retardat d’en Nin, caldria que aneu amb molta cura, doncs recordeu que Jose Díaz va se militant de la CNT fins l’any 1925 i no entra al PCE fins l’any 27.

  10.- Pel que fa al estalinisme juvenil de Nin, de veritat no se d’on treieu vosaltres la informació. Ningú no era estalinista l’any 21 (de fet Stalin no fou Secretari General fins l’any 22, que de fet no era un càrrec tan important pels bolxevics). Si podem parlar que l’estalinisme es com una corrent política que agafa sentit a partir de l’any 25 (quan Stalin proposa la tesi del Socialisme en un sol païs), Nin ja col.laborava molt abans amb gent com Victor Serge o el propi Trotsky (que aleshores tampoc no era “trotsquista”), fent les primeres crítiques a les posicions de la direcció del Partit envers la qüestió xinesa o la revolució alemanya del 24. L’any 26 formalment s’adhereix a la Opossició d’Esquerres (OPI).

  11.- L’OPI va esser “derrotada” l’any 27 (no el 23, doncs no existia com a tal!!). A Trotsky el deporten l’any 28 i l’expulsen de l’URSS l’any 29

  12.- La IV Internacional es funda l’any 38. Per aquest motiu, Nin no podia participar dels “tejemanejes” de Trotski en aquest sentit a principis de la dècada.

  13.- El POUM es funda al setembre del 35, no l’any 33!

  14.- Una correcció menor: La KGB no existia a l’època que parleu. Fins l’any 23 es deia NKVD i, porteriorment, OGPU.

  Com deia, al merge del fons del debat sobre els anys 30, si voleu ensorrar una figura com ara Andreu Nin potser cal que us hi esforceu quelcom més.

  Un salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: