Lenin. Sobre les vagues.

¿Quin significat tenen les vagues en la lluita de la classe obrera?Per respondre a aquesta pregunta hem d’aturar-nos primer a examinar amb més detall les vagues.
Si el salari de l’obrer es determina-com hem vist- per un conveni entre el patró i l’obrer, i si cada obrer per si sol es del tot impotent, resulta clar que els obrers deuen necessàriament defensar junts les seves reivindicacions, deuen necessàriament declarar-se en vaga per impedir que els patrons rebaixin el salari o per aconseguir un salari més alt. I efectivament, no existeix cap país capitalista que no esclatin vagues obreres.
A tots els països europeus i a Amèrica, els obrers se senten per tot arreu impotents quan actuen individualment i només poden oposar resistència als patrons si resten units, bé declarant-se en vaga, bé amenaçant amb la vaga. I quant més es desenvolupa el capitalisme, quant major és la rapidesa amb que creixen les fàbriques, quant més es veuen desplaçats els petits capitalistes pels grans, més rampant és la necessitat d’una resistència conjunta dels obrers, perquè s’agreuja l’atur forçós, s’aguditza la competència entre els capitalistes que tracten de produir les mercaderies del mode més barat possible(per a això és precís pagar als obrers el menys possible), i s’accentuen les oscil·lacions de la indústria i les crisis.
Quan la indústria prospera, els patrons obtenen grans beneficis i no pensen en repartir-se’ls amb els obrers; però durant la crisis els patrons tracten de carregar les pèrdues sobre els obrers.
…….
Extracte de l’article de Lenin “Sobre les Vagues”
Obres C.Tomo IV. pp. 286-295

Anuncis

,

  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: