Eleccions a Grècia: cap canvi substancial per a la classe obrera

En aquest article donaré la meva visió personal sobre tot el que envolta a les eleccions realitzades fa poc a Grècia on desgranaré el que considero jo el més important d’aquestes eleccions, a saber: el paper que al meu parer té Syriza en l’escenari polític grec actual i un anàlisi crític de les seves propostes programàtiques.
Primer de tot cal tenir en compte la composició de Syriza per poder desgranar el seu programa. Segons l’article de Vilaweb “Radiografia de la nova esquerra grega” el component majoritari de Syriza és Synapismos, que juntament amb el partit Renovació Comunista per l’Esquerra Verda son hereus de l’eurocomunisme grec (KKE de l’interior) i del moviment altermundialista. Els seus objectius no deixen de ser la lluita per reformar el sistema capitalista tot criticant la seva fase neoliberal, però no plantegen ni la presa del poder per part de la classe treballadora ni la superació socialista del capitalisme, formen part del PEE i per tant obligatòriament passen a defensar el sistema de representació de la UE. Dintre dels altres components minoritaris a la coal·lició, trobem petits partits com l’Esquerra Internacionalista dels Treballadors i organitzacions formades a base d’escissions del PASOK (un cop havia pres la deriva dretana com la majoria dels partits de la Internacional Socialista actual) totes elles amb interessos ben diferents i evidenciant que el component revolucionari o de classe és molt minoritari.

D’altra banda el posicionament de Syriza respecte l’euro i la pertinença a la UE és molt clar. L’organització defensa clarament el manteniment de Grècia dins la UE i l’euro però amb una renegociació del deute. Segons la informació que revela el KKE sobre les condicions que Syriza li proposava al KKE per formar govern, d’entre elles destaca: La creación de una Comisión de Auditoría para investigar la parte odiosa de la deuda, una moratoria de la deuda y la búsqueda de una solución europea justa y viable.

Per tant en cap moment hi ha la voluntat de negar-se al pagament del deute il·legítim i de sortir de la UE i de l’euro (l’única solució que realment és beneficiosa pels interessos de la classe treballadora). Si que s’oposen al memoràndum, però el fet de voler pertànyer a la UE els deixa en una posició vacil·lant, ja que la UE els obligarà a prendre certes mesures d’estabilització per poder seguir formant part de la moneda única.

En un anàlisi correcte del KKE, les propostes de Syriza no deixen de ser parcials, meres reformes del sistema capitalista (algunes d’elles progressives per a la classe obrera) per tal de captar més vots de la classe treballadora que es troba en una situació de desesperació per l’ofensiva neoliberal als drets socials per part de la troika del FMI, UE i BCE.

Parlen d’aprofundiment de la democràcia (burgesa) i de la justícia social, unes paraules que bé podrien ser posades en boca dels representants del PEE als PPCC (IU). Parlen de crear una banca pública però no parlen d’expropiació de tot el sector financer sense indemnització per passar-la al control públic.

En definitiva, l’única sol·lució favorable als interessos de la classe obrera és la substitució del capitalisme pel socialisme, i això només és possible en primera instància amb la sortida de la UE i de l’euro (i dels organismes imperialistes com l’OTAN) i mobilitzar la classe obrera tot preparant les condicions per la presa del poder d’aquesta per tal de que pugui exercir la dictadura del proletariat (és a dir, la destrucció dels ressorts de l’estat burgés) per instaurar una democràcia socialista.
………
Per Albert Buigues. Llibertat.cat

Anuncis

  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: