Sambo, l’art marcial nascut a la URSS

Després de la Revolució d’Octubre, Lenin veu la necessitat de dotar l’Exèrcit Roig d’un estil de lluita per al cos a cos. Per això, el 1923 s’encarrega a la societat esportiva Dynamo de Moscou l’entrenament dels soldats de forces especials en tècniques de cos a cos. L’instructor era V.Spiridonov, gran coneixedor de diferents variables de lluita lliure.

Alhora V.Oshchepkov feia classes de Judo a l’Institut de Moscou d’Educació Física, però ho feia intentant superar el Judo, buscant millors tècniques de combat. Eren habituals els alumnes que coincidien com a deixebles de Spiridonov i Oshchepkov. Tal era el cas de A.Kharlampiev, el considerat com pare del Sambo, que amb les bases dels seus mestres més altres arts marcials autòctones va crear el Sambo.
El 1938, el govern soviètic va decretar l’oficialitat del Sambo. Es va crear la Federació, es va popularitzar al llarg i ample de la URSS, i van començar els campionats de Sambo. Des de l’inici, el Sambo va evolucionar en 2 direccions: com a esport de masses i com a tècnica de combat per als soldats de l’Exèrcit.

Avui el Sambo es practica en més de 70 països. A més de lluitadors molt llorejats i coneguts, cal destacar que tant el president rus, Vladímir Putin, com el bielorús Alexander Lukaixenko, són practicants de Sambo.

Els qui practiquen Sambo afirmen que no és només un esport, és tot un sistema d’educació, de moral, d’autodisciplina, de patriotisme.

Umar Bisultanov, Campió de la URSS de 1979 a 1982

Umar Bisultanov, Campió de la URSS de 1979 a 1982

Anuncis

  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: