Bandar bin Sultan: la connexió saudita de les armes químiques a Síria

Desenes de testimonis recollits per dos periodistes a Guta Oriental, àrea propera a Damasc on van morir centenars de persones a causa de gasos neurotòxics, indiquen que la massacre es va deure a la deficient manipulació pels mercenaris de tubs amb substàncies químiques que els havia proporcionat el príncep Bandar bin Sultan bin Abdelaziz, cap dels serveis d’intel·ligència saudites des de juliol de 2012.

Un informe publicat el 29 d’agost en MintPress News suggereix que la mort de centenars de persones a l’àrea de Damasc per l’ús d’armes químiques el passat 21 d’agost no es va deure a un bombardeig de l’Exèrcit lleial al president Bachar al-Assad, com sosté Estats Units, sinó a la deficient manipulació que van fer els propis rebels de les armes químiques que estaven en la seva poder i que havien rebut d’Aràbia Saudita.

L’informe va ser elaborat pel periodista jordà Yahiya Ababneh, que va estar a l’àrea de Guta Oriental en els dies posteriors a la tragèdia entrevistant desenes de supervivents, molts d’ells milicians rebels, i a altres civils, inclosos metges locals, i per la periodista Dóna-li Gavlak, que ha treballat durant gairebé una dècada per a l’agència nord-americana Associated Press i ha col·laborat amb la BBC i d’altres mitjans occidentals.

Malgrat la seva importància, aquest informe amb prou feines ha transcendit en els mitjans de comunicació europeus i americans, encara que alguns diaris àrabs si que han recollit el material de primera mà aportat per Ababneh i Gavlak. Els periòdics on ha tingut més impacte són, lògicament, mitjans progressistes o que s’alineen amb el règim de Damasc, com és el cas del libanès Al Akhbar.

Segons el pare d’un dels rebels morts, ells mateixos emmagatzemaven el gas en ampolles tubulars

Un dels testimonis entrevistats per Ababneh és el sirià Abu Abdel Moneim, el fill del qual era un rebel que va morir amb altres dotze camarades en un dels túnels en els quals ells mateixos emmagatzemaven armes químiques en “estructures amb forma de tub i amb forma de grans ampolles de gas”.

Tot indica que la mort d’aquest grup es va haver del mal ús de les armes químiques que els havia proporcionat un milicià saudita conegut amb el nom d’Abu Ayesha, que comandava un batalló de rebels a l’àrea de Damasc. L’accident justament va ocórrer en la nit del 21 d’agost, és a dir el mateix dia que més tard es va acusar a l’exèrcit sirià d’haver usat les armes químiques en Guta Oriental.

Una combatent mercenaria entrevistada per Ababneh va dir: “[Els saudites] no ens van dir què classe d’armes eren ni com usar-les. No sabíem que eren armes químiques i mai arribarem a imaginar-ho. Quan el príncep Bandar lliura armes com aquestes hauria de proporcionar gent que sabés com manejar-les i com usar-les”.

La combatent es referia al príncep Bandar bin Sultan bin Abdelaziz, cap dels serveis d’intel·ligència saudites des de juliol de 2012, un home format militarment a Estats Units que manté estrets contactes amb aquest país i amb la CIA des que va ser ambaixador a Washington durant més de vint anys.

Bin Sultà és conegut per les seves inclinacions proisraelíes que en un altre temps li van crear problemes a Aràbia Saudita, però des de l’inici de la guerra civil a Síria s’ha convertit en una persona clau que combat el règim d’al-Assad de totes les maneres possibles. En alguns mitjans àrabs s’el coneix com “Bandar bin Israel” que significa “Bandar fill d’Israel”. (Foto amb G. Bush).

“Sentíem molta curiositat per aquestes armes i alguns dels combatents no les van manejar apropiadament”

Els metges que van atendre a les víctimes de les armes químiques van advertir als pocs periodistes que van visitar la zona de Guta en els dies següents que tinguessin molta cura a l’hora de preguntar l’origen de la tragèdia. Un cap rebel local entrevistat va dir: “Sentíem molta curiositat per aquestes armes i desgraciadament alguns dels combatents no les van manejar apropiadament i van causar les explosions”.

Més d’una desena de rebels entrevistats per Ababneh li van dir que reben els seus salaris regularment d’Aràbia Saudita. Una part considerable de l’ajuda saudita es dedica a finançar a grups islamistes radicals, alguns relacionats amb Al-Qaeda, que combaten el règim de Damasc, i els rebels islamistes coneixen a Bandar familiarment mitjançant l’afectuós sobrenom de “Al Habib” que significa “l’estimat”.

La vinculació de Bandar amb Israel en tot el relacionat amb l’anomenada primavera àrab és natural, ja que tant l’Estat jueu com Aràbia Saudita comparteixen uns interessos semblants, i de vegades idèntics, però no impedeix que Bandar mantingui paral·lelament una estreta col·laboració amb grups yihadistes vinculats a Al-Qaeda. De fet, aquests grups estan tan infiltrats pels serveis secrets de la regió i occidentals que sovint és molt difícil saber d’on han partit les ordres per explicar el seu comportament o els atemptats que cometen.

En abordar la qüestió de l’ús d’armes químiques en Guta, el periòdic de Londres Daily Telegraph va subratllar recentment que els únics que s’han beneficiat del suposat atac han estat els rebels, que fins llavors anaven perdent la guerra i ara han obtingut el suport d’Estats Units i altres països occidentals que estan disposats a castigar a Assad.

Aquesta no és la primera ocasió en què el règim sirià és acusat d’usar armes químiques. De fet, les primeres acusacions es deuen precisament al príncep Bandar bin Sultan i es remunten a febrer passat. No obstant això, en una ocasió la comissionada de l’ONU Carla del Ponte va manifestar que, segons els testimoniatges obtinguts per les Nacions Unides, els qui estaven utilitzant armes químiques eren en realitat els rebels i no el règim.

Anuncis

,

  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: