“L’Església Catòlica a Espanya és una carrera de murris”

Si la Constitució, en el seu article 16 estableix que Espanya és un Estat “aconfessional”, per què ha de sufragar les despeses de l’Església? “La pròpia memòria de la Conferència Episcopal mostra el continu descens dels batejos, els matrimonis i l’ús dels sagraments. Avui dia, l’Església Catòlica ja no és universal, és tan sols una societat de creients que ha de ser tractada com a tal”, reclama el president d’Europa Laica, Francisco Delgado. L’Església “ha robat aproximadament 6.000 espais públics que pertanyien als ciutadans” gràcies a la llei d’Aznar. Aquest divendres al Congrés dels Diputats el Grup Parlamentari de l’Esquerra Plural i l’Associació Europa Laica han denunciat els motius històrics polítics, econòmics i legals que aporten els que segueixen defensant els privilegis de l’estat Vaticà en unes jornades sota el lema Avançant cap a un estat laic.

I també aquest divendres s’han complert dos anys de la signatura del rei que va certificar la reforma de l’article 135 de la Constitució pactada per PP i PSOE per obligar a l’Estat a supeditar els seus comptes al compliment dels objectius de dèficit. Un tema tabú com és el modificar la Carta Magna aquests dies va portar poques setmanes als dos principals partits. No va haver-hi consulta popular i allò va donar ales a la política de retallades que seguirem sofrint el proper any a costa dels Pressupostos Generals que el Govern portarà el dilluns al Parlament.

Aquestes polítiques d’austeritat no han afectat a tots per igual. Però si hi ha algú que no nota els efectes de la crisi econòmica ─ la de fe és una altra història─ és l’Església Catòlica, que tan sols en 2012 va obtenir 247 milions d’euros de subvencions directes a través de la casella de l’IRPF. Mentre, aquest migdia el Govern ha confirmat que congelarà els salaris dels funcionaris públics per quart any consecutiu.

“Fins a fa molt poc s’era catòlic per obligació […] La pròpia memòria de la Conferència Episcopal mostra el continu descens dels batejos, els matrimonis i l’ús dels sagraments. Avui dia, l’Església Catòlica ja no és universal, és tan sols una societat de creients que ha de ser tractada com a tal”, va reclamar el president d’Europa Laica, Francisco Delgado.

Existeix tota una concatenació de fets que provoquen aquest tracte de favor encara que potser el principal estigui en la Constitució, on “l’Església Catòlica és l’única corporació privada que apareix amb noms i cognoms”.

Drets de tots per damunt

Per a Delgado, la problemàtica té diferents nivells. El polític, on “fa amb prou feines dos dies un senador del PP es va atrevir a dir que des de 2005 estem revivint un ressorgir de l’anticlericalisme de l’esquerra radical” sense tenir en compte que “laïcisme no significa anticlericalisme ni antirreligiosidad, sinó el deure que prevalguin els drets de tots per sobre del d’una organització”.

Delgado va destacar que les traves legislatives són moltes i que des de la Transició ningú ha fet gens per apostar veritablement per la separació entre l’Estat i l’Església. “Tots sabem els qui han governat durant els últims 35 anys […] però estem convençuts que no gaire tard va a haver-hi una nova majoria parlamentària i les coses han de canviar”, va afirmar.

“Amb el carrer agitat al poder legislatiu no li quedarà més remei que actuar” Des del seu punt de vista, el canvi ve per forçar al poder legislatiu a garantir aquest canvi. “Amb el carrer agitat no li quedarà més remei que actuar” i així no podrà seguir defensant que “a menys democràcia, més religió; a menys drets, més beneficència; i que a menys llibertats, més fe”.

El president d’Europa Laica va subratllar com el canvi de la llei hipotecària d’Aznar en 1998 ha propiciat que l’Església “robi aproximadament 6.000 espais públics que pertanyien als ciutadans”.

“Hem de canviar les actituds dels alcaldes, dels regidors, dels ministres que juren el càrrec sobre la Bíblia, que usen els reglaments dels consistoris per afavorir a l’Església, que són proconfesionales i que al cap i a la fi estan violant la Constitució”, va insistir abans de recalcar que hi ha massa polítics “als quals els va la marxa, les processons, els romiatges…”. Delgado va destacar que el 40% de les denúncies que arriben a l’Observatori del Laïcisme arriben des de l’ensenyament públic i va atacar al PSOE per haver permès en els vuitanta la creació de les escoles concertades.

L’església catòlica “una carrera de murris”

La seva presentació va ser a càrrec de Cayo Lara, qui va recórrer a la recent circular distribuïda pel ministre francès d’Educació, Vincent Peillon, als centres escolars defensant els valors de la República laica. El coordinador federal d’IU va denunciar que l’exempció de l’IBI és una de les més costoses per a les arques de l’Estat. “Mentre tots els ciutadans i ciutadanes hem d’abonar aquest impost tots els anys religiosament, els edificis pertanyents a l’Església no paguen un només cèntim”, va dir.

Precisament sobre el tema de l’IBI, el doctor en Dret Miguel Izu, va posar un exemple del que suposa per a l’Església aquest privilegi. “La legislació estableix l’exempció de l’IBI per a les institucions sense ànim de lucre. El raonament de l’Església és que la llei tracta a tots per igual, però la realitat és que per exemple, a Pamplona l’Església catòlica té registrats 200 mentre que la resta de confessions té tan sols sis. Com el patrimoni de l’Església no és el mateix, el principal benefici és per a ells”.

Per Izu, un altre problema clau són els acords amb la Santa Seu de 1979 que en tenir caràcter de tractat posseeixen rang de llei i considera que “és imprescindible la modificació o la renúncia” per acabar amb els privilegis del clergat.

Per la seva banda, el professor de la Universitat de Navarra, Alejandro Torres, va esbudellar una a una les modificacions legals que des del segle XIX han afavorit a l’Església, especialment el tema de les inmatriculacions, que va qualificar com “una carrera de murris en la qual el primer que arriba al registre pot registrar un immoble al seu nom”, alguna cosa que perjudica notablement als ajuntaments, que solen veure’s indefensos davant la quantitat de terrenys que controla l’Església encara que haurien de ser propietat municipal.

Anuncis

,

  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: