Les grans empreses amb prou feines tributen un 4% a Espanya

Les grans empreses només van tributar un 4% de mitjana a Espanya en 2012, l’any en el qual l’Impost de Societats va sofrir més limitacions i retallades de deduccions, enfront del 30% del tipus nominal del tribut i al 20% que paguen les pimes. Així es desprèn del Projecte de Llei de Pressupostos de l’ Estat per 2014 i de les Memòries i l’Informe Anual de recaptació Tributària de l’Agència Tributària (AEAT).

Segons explica el Govern en els Comptes del proper exercici, “el tipus efectiu de l’Impost en 2012 per a empreses amb una xifra de negocis superior a 60 milions d’euros s’ha incrementat un 18% en relació amb l’any anterior”, la qual cosa atribueix a “les mesures preses”.

Les grans companyies, en concret, els grups consolidats, van tenir un tipus efectiu del 3,5% en 2011, segons l’Informe Anual de Recaptació. Un increment del 18% en 2012 suposa un alça de 0,63 punts, és a dir, un tipus del 4,13%. Aquest tipus efectiu es calcula respecte al resultat comptable, és a dir, s’obté de la divisió entre la quota líquida positiva i el resultat comptable positiu, i és el més utilitzat i ortodox, segons confirmen els fiscalistas.

Aquests experts apunten que aquestes xifres impliquen que l’impost ha fracassat i que les limitacions i reduccions que han intentat pal·liar la seva desplomi recaptatori de prop del 70% des de 2007 no han funcionat, a l’espera del que doni de si la reforma del sistema tributari que el Govern vol tenir llista al març de 2014.

Des de l’1 de gener d’aquest any hi ha una altra retallada més, segons estableix la Llei de Mesures Mediambientals i Tributàries que està en el Senat, la fi de la deducció per deterioració de cartera per recaptar 3.600 milions a l’any.

En 2007, els grups consolidats, és a dir, entre ells, l’IBEX i la majoria de grans empreses, amb xifres de negoci molt superiors a 60 milions d’euros, van pagar a Hisenda 10.652 milions, que es van reduir en un 50% ja l’any següent i que van anar només 3.012 milions en 2011. A la caiguda de l’activitat per la crisi es van sumar les deduccions i incentius que es beneficien sobretot les grans empreses.

Anuncis

,

  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: