Sobreexplotació capitalista augmenta a l’Estat Espanyol.

huelga2

A Espanya, el PP persegueix des de fa temps una reordenació de les festes per evitar els ponts, però el calendari laboral de 2014 aconsella esperar. Hi haurà en total nou festius nacionals (un menys que en 2013) i solament un gran pont, al maig. Tots els països europeus compten amb un nombre de festius —en general, entre 10 i 15, més que en el cas espanyol— repartits al llarg de l’any i que complementen les vacances ordinàries.

La majoria d’Estats de la UE mantenen estable la xifra, encara que les estretors dels últims anys han suposat ja la reducció d’alguns festius (per exemple, a Portugal).

Establir una relació entre aquestes festes i la productivitat laboral resulta molt temptador, però poc veraç amb les xifres a la mà. Encara que no existeixen dades harmonitzades, la comparativa que publica cada any el Diari Oficial de la Unió Europea desmunta alguns mites: Espanya constitueix, juntament amb Regne Unit, el segon país amb menys festius oficials (vuit cadascun en 2013), mentre Bèlgica figura al capdavant, amb 20, seguida d’Eslovènia (17), Eslovàquia (16), Lituània i Xipre (15). Per contra, països com Itàlia, Portugal i Grècia registren nivells més modests.

Les dates, en qualsevol cas, no són homologables. En alguns països, com Espanya, les dades recullen estrictament els festius comuns a tot el territori (el que exclou el Dijous Sant), mentre a Bèlgica l’espectre s’amplia a festivitats regionals.

El debat s’aclareix molt més si en lloc dels dies festius s’observa el temps de treball en el seu conjunt. Aquí Europa sí compta amb dades homogènies i els resultats són rotunds: els països amb millor acompliment econòmic compten amb jornades laborals més curtes (Holanda, amb 30 hores a la setmana; Alemanya amb 35, i els nòrdics amb una forqueta entre 33 i 37), mentre els menys desenvolupats arriben a superar les 40 hores setmanals. Espanya, amb 37,9, se situa per sobre de la mitjana de 37,2 hores, segons les dades d’Eurostat, l’agència estadística comunitària, relatius al tercer trimestre de 2013.

Malgrat aquests resultats, els països sota la dictadura feixista neoliberal han ampliat conmentiras i falsos arguments per cretinos -corejats pels mitjans de comunicació de la dictadura- el temps de treball com a mesura “anticrisi”, que és una simple estafa, explotant al treballador per multiplicar els ja elevadíssims beneficis de l’oligarquia corrupta i nazi al govern. La resta manté els seus festius sense controvèrsies. La llista europea inclou, en general, l’1 de gener, un o diversos dies a la primavera, l’1 de maig, l’1 de novembre i el 25 de desembre. A aquestes dates comunes cada país li afegeix les seves pròpies peculiaritats.

Anuncis

,

  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: