Un jutjat de Barcelona investiga Telefónica per un presumpte delicte mediambiental a la Prosperitat

El jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona investiga a Telefónica S.A. per un presumpte delicte ambiental en les seves instal·lacions del número 2-18 al carrer Boada de la ciutat, al barri de La Prosperitat. L’origen del procediment és la denúncia que l’Associació de Veïns i Veïnes del barri i diverses persones afectades van presentar a la Fiscalia de Medi Ambient degut al conjunt de problemes que la instal·lació està creant al barri. A finals de 2013, la Fiscalia va remetre els fets al Jutjat, que va començar a citar a funcionaris, veïns i a la multinacional de les telecomunicacions el 12 de desembre.

Des que Telefónica va reconvertir una Central Telefónica que havia quedat obsoleta i estava pràcticament buida en un centre de processament de dades, els problemes s’han multiplicat. D’una banda, pels persistents sorolls generats per les vibracions dels diferents aparells, que superen els límits legals establerts i que han generat gran malestar al barri i, en particular, a la comunitat de propietàries de la finca ubicada al C/Boada nº 20. Josep Ferràndiz, portaveu de l’Associació de Veïns i Veïnes de La Prosperitat, ha exposat la postura del veïnat en declaracions a la Directa: “volem que el datacenter es tanqui, perquè no és bo per a la salut de les persones que viuen allà. A més, estructuralment no és possible habilitar sortides de fums, ni evitar les vibracions que reverteixen contra l’edifici afectat”.

Emissions de fums fora de la instrucció judicial

En la causa que instrueix el jutjat no s’ha inclòs la problemàtica derivada de l’emissió de fums provinents dels equips generadors d’electricitat situats a l’edifici per alimentar el centre en cas que falli el subministre elèctric. Des de l’AVV de La Prosperitat no acaben d’entendre aquesta decisió, quan hi ha més de 25 reclamacions de persones afectades residents a l’Avinguda Valldaura, el Carrer Borràs i el Carrer Boada i s’han comptabilitzat fins a dos intervencions dels Bombers de Barcelona per ventilar pisos que estaven plens de fum provinent d’aquesta instal·lació propietat de Telefónica; i això des de que es van començar les activitat del centre de processament de dades al barri, ara fa sis anys.

Deu anys de lluita

La lluita de la Prosperitat és una de les més importants contra la impunitat de les operadores de telefonia mòbil. L’aterratge de la fiscalia de Medi Ambient és un punt d’inflexió en una lluita que està en marxa des del 2003, quan el veïnat va denunciar l’empresa per tenir una antena il·legal, va recollir 700 signatures i va omplir els balcons amb llençols contra les radiacions de telefonia mòbil. Finalment, l’antena va ser precintada l’any 2006 pels serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona. La victòria del veïnat va durar poc, ja que la companyia va muntar una nova antena que sí que complia la normativa i, paral·lelament, va reconvertir la central en el ja citat centre de processament de dades.

La jutgessa investiga la compra del pis més afectat per part de Telefónica

A dia d’avui, quatre de les persones afectades ja han declarat davant del jutjat. No totes ho han fet. Entre les persones residents a l’edifici, hi ha gent d’edat avançada que no ha volgut declarar, però també hi ha un dels pisos que actualment està buit des que va ser comprat per una immobiliària, el nom de la qual no ha transcendit. Es dóna el cas que aquest pis és el més afectat pels sorolls i vibracions, segons les diverses mesures que s’han dut a terme al llarg dels més de sis anys que dura el conflicte entre el veïnat de La Prosperitat i Telefónica. L’Associació de Veïns i Veïnes de La Prosperitat sempre ha mantingut que la immobiliària no era més que una intermediària de Telefónica en una operació destinada a callar el descontent de les afectades a cop de talonari.

La jutgessa instructora ha citat el 30 de gener a representants d’aquesta immobiliària perquè declarin sobre la relació d’aquesta empresa amb la multinacional de les telecomunicacions i detalls de l’operació de compravenda d’aquest pis del C/Boada nº 20 com el preu de compra i sobre qui és finalment el titular d’aquest immoble. Fonts veïnals expliquen que un cop va marxar la família que l’habitava, es van dur a terme obres que van incloure fins i tot l’ampliació de la porta per ficar equips que els testimonis no han sabut identificar. Telefónica no ha volgut fer declaracions a La Directa.
….
Font: La Directa

Anuncis
  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: