Conflictivitat laboral en el sector turístic

 

Amb l’horitzó de la deflació cada cop més present la lluita de classes s’acdentúa a l’Estat Espanyol. Ara és el torn d’un dels sectors més desregularitzats pel que fa a drets laborals i sindicals com és el d’hosteleria. Autèntic puntal en explotació capitalista aquest sector s’ha caracteritzat al llarg dels anys, tant en els moments d’expansió econòmica com en els de crisi, a accentuar la seva intransigència patronal respecte de qualsevol marc de regulació col.lectiva.

Ara però els sindicats semblen voler plantar-se d’una manera més contundent del que venien fent fins al moment i avisen a les organitzacions patronals del sector turístic que les seves últimes propostes per aprofundir en els mecanisme d’extracció abusiva de plusvàlua suposen “una declaració de guerra”.

La clau de volta d’aquest augment en la conflictivitat laboral al sector turístic es centra en aconseguir un Conveni Col·lectiu digne i han començat pel destí tradicional de les vacances d’estiu. Així les concentracions davant la Federació Hotelera de Mallorca, que agrupa els principals empresaris del sector turístic de les Balears, han demanat pels més de 100.000 treballadors i treballadores una regularització laboral que els tregui de ‘horrible explotació i les condicions d’extrema precarització a que volen sotmetre la mà d’obra assalariada per a la pròxima campanya d’estiu.

Els sindicats s’han compromès a portar el “caos” i a “espatllar” la temporada d’estiu si no hi ha un canvi substancial en les postures de la Patronal. La idea és engegar tota una campanya de mobilització amb Assemblees hotel per hotel que poden culminar en un seguit de protestes “dures i contundents” que es reserven per a “les calors de l’estiu”.

Les mesures d’empobriment i retallades de la patronal passen per una congelació salarial, facilitar les externalitzacions i modificar el sistema de crides als fixes-discontinus. Per contra els sindicats volen un augment mínim del 3% dels sous,s¡oposen a l’externalització(que permetrà una major desregularització al treure a més treballadors fora de Conveni) i limitar la contractació a temps parcial.
Per a la part social les mesures de la Patronal suposen una involució a situacions que recorden a les viscudes durant la dictadura franquista. Aquest intent però serà contestat per la part sindical degut al fet que u de cada quatre treballadors d’hosteleria estan enquadrats dins del Conveni Col.lectiu, un sistema de garanties i protecció davant dels abusos de la patronal.
La disjuntiva es clara o els empresaris comencen a repartir part dels seus increïbles guanys acumulats en les últimes temporades i per tant cedeixen la pressió de les mobilitzacions o bé la derrota treballadora pot portar a uhn escenari de desmuntatge del Conveni Col.lectiu i entrar en l’incertesa jurídica i laboral dels Convenis per Empresa.

 

Anuncis

  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: